Giriş |  Kayıt

Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver

10 Mar 2010 14:36

Süper Moderatör
Kullanıcı avatarı
Başlıklar: 17711

Resim
Bu hafta önemli gazetelerin de köşe yazılarında gördüğümüz bir yorumdu bu. "Tuba Büyüküstün, Roman şivesinde başarısız oldu"

Evet, başarısız oldu. Peki, kim başarlıydı bu konuda? Ben onu sormak isterim bu eleştirileri yapanlara. Oyunculuk kariyerinin başlarında olan genç bir isme acımasızca eleştiri yapıyorsunuz da, hangi dizide şive konusunda başarı sağlandı ki?

Karadeniz dizileri çok popülerdi bir aralar. Çok başarılı ve tecrübeli oyuncular bile doğu şivesiyle karıştırarak kullandılar Karadeniz şivesini. Doğu şivesinin kullanıldığı dizilerde ise zaten o bölgede genellikle Kürtçe konuşulduğu için hep bir yapmacıklık vardı zaten. Kullanılan Türkçe şive ise özellikle doğunun en önemli ses özelliği olan gırtlak seslerinde çok başarısızdı. Eğe şivesini de çok başarılı bulmadım ben. Ama şunu da belirtmeliyim ki bazı dizilerde ve filmlerde o yörede doğmuş oyuncular kullanıldığında başarılı da olunmuştur(Dondurmam Gaymak). Mutlaka istisnalar da vardır ama filmlerde bile ki buna Babam ve Oğlum da dahildir, şive telaffuzunda hep sorun vardı.

Şimdi, sanki bu zamana kadarki dizilerde şiveler çok güzel telaffuz edilmiş gibi, Tuba Büyüküstün acımasızca eleştirilmiş. Özellikle de Çağla Şikel’i izleseydi denilmiş. En komiği de bu yorumdu bence. Çünkü Çağla Şikel’in de Roman telaffuzu başarılı değildi. Belki biraz daha yakındı ama örnek alınacak düzeyde değildi. Bu konuda genel bir başarısızlık varken. Çok usta oyuncular bile telaffuzda zorlanırken ( Çetin Tekindor, Babam ve Oğlum’da );genç bir oyuncuya bu kadar yüklenilmesini haksızlık olarak görüyorum ben.

Eleştiri yapılacaksa "bu konuda neden genel bir başarısızlık var?" Buna bakılması lazım. Türkiyede çok özgün şiveler var. Hepsinin de gırtlak özellikleri çok farklı. Ben şu soruya cevap aranılması gerektiğini düşünüyorum: Dizilerde mutlaka yöresel şiveler birebir uygulanmalı mı? Bu konuda birebir bir başarı sağlanabilinir mi? Eğer cevap hayırsa zaten tartışmak anlamsız. Ha cevap evetse o zaman bence eleştirilere başlanılacak yer Tuba Büyüküstün Değil!

alıntı

Başa Dön Başa Dön

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder Başlığa cevap ver
 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir

Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz

Aranacak:
Geçiş yap:  

Site haritası

En Ucuz UKASH Kart bayrak YGH Forum memurlar Toner windows 8 indir Grafik Tasarım kanal d oyunları silah oyunları araba oyunları ukash ukash kart maurers satılık daire kamp çadırı